Klient 4

Inez, socionom 35 år

Jag kände mig tom och ensam. Jag var en kameleont som anpassade mig till varje situation, jag visste inte vem jag var och hade inga egna åsikter. Jag pratade väldigt lite för att det ofta var tomt i mitt huvud. Jag visste inte vad jag kände. Jag tyckte att jag inte hade några känslor, jag visste inte hur det kändes när jag var arg, ledsen eller glad. Det enda jag visste att jag kände var tomhet. Jag kände som att jag hade ett stort hål i bröstet, som att något saknades men jag visste inte vad. Jag var osäker och hade inget självförtroende. Jag trodde att ingen tyckte om mig och jag vågade inte lära känna någon eftersom jag trodde att personen skulle tycka illa om mig när den lärde känna mig. Jag tyckte inte om mig själv och trodde att andra skulle tycka samma sak om mig som jag gjorde. Om någon sa positiva saker om mig trodde jag att dem skojade, ljög eller överdrev. Jag tyckte det var jobbigt att umgås med andra människor för att jag inte visste hur jag skulle vara eller vad jag skulle säga. Jag upplevde mig som ständigt ledsen och var aldrig glad på riktigt. Jag kände mig som en grå mus och utan personlighet. Jag kände mig identitetslös.

Jag kunde ha svårt att svara på frågor eftersom det var tomt i mitt huvud, jag visste inte vad jag tänkte eller kände. Jag valde mina ord med omsorg för att jag var orolig att Inga skulle tycka illa om mig. Det kunde vara lättare att prata och svara på frågor när jag pratade om en bild jag målat eftersom jag då inte pratade om mig själv. Det passade mig bra att måla och uttrycka mig på det sättet.

Jag tycker att jag har blivit bemött på det sätt som passar mig, vilket har lett till att jag känner förtroende och tillit. Jag tror på det Inga säger och tar det till mig. Jag har känt mig viktig, intressant och att jag har blivit lyssnad på. Jag har fått ta plats och vara i centrum. Jag har känt att det jag har berättat varit intressant och spännande. Jag har kunnat slappna av och har aldrig känt att jag blivit dömd. Jag har fått verktyg som jag kunnat använda i situationer jag haft svårigheter med.

Idag vet jag vad jag känner och jag kan uttrycka det. Jag får aldrig hjärnsläpp och behöver aldrig säga vet inte för att jag inte vet vad jag tänker. Jag känner att jag är någon, att jag har en personlighet. Tomhetskänslan jag hade tidigare är borta. Jag tycker att det är lättare att umgås med andra människor och är mindre orolig att andra inte ska tycka om mig. Jag vågar nästan alltid säga var jag tycker och tänker. Jag har egna åsikter.

<< Tillbaka